Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
ÖRNEK BİR PROJE YAZMA AŞAMALARI

PROJE YAZIM AŞAMALARI

 

Kıymetli okuyucular,

Bir proje yazarken projenin yazım aşamalarını bu yazımızda irdelemek istiyorum. Projenin yazım aşamalarının başlıklarını ve kısa açıklamalarını sade cümlelerle aşağıda bulabilirsiniz.

 

PROJE ADI: Projenize uygun, amacınızı hissettiren ve çarpıcı, ilgi çekici bir başlık seçiniz.

 

PROJE NO: Sistemin size verdiği numara (Bu Benim Eserim Proje yarışmasında olduğu gibi) ya da sizlerin projenize verdiğiniz numara (TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda olduğu gibi) olabilir.

 

GİRİŞ: Bu bölümde proje konunuzla ilgili literatür taraması sonuçlarınızı paylaşabilirsiniz.

 

AMAÇ: Projenizi yaparken ve gerçekleştirirken neyi amaçladığınız ve projenizin sonucunda nereye- neye ulaşmak istediğinizi gösterir.

 

HEDEF: Projenizde elde ettiğiniz veriler veya ürün ile yerel, ulusal veya uluslararası arenada yakalamak istediğiniz hedefinizi gösterir. Bu hedef YAKIN HEDEF veya UZAK HEDEF olarak da ikiye ayrılabilir. Yakın hedef; kısa vadeli zaman dilimindeki hedefinizi, uzak hedef ise daha uzun sürede yakalamak istediğiniz hedefinizi gösterir (örneğin 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl gibi…).

 

HİPOTEZ: Hipotez aslında bir varsayımdır. Bir önermedir. Bilimsel bir yönteme dayalı olarak projenizle ilgili kendinizin öne sürdüğü bir kabule dayalı önermedir. Aslında projenizin sonucundan geriye doğru gidince sonucunuzun hipotezle tutarlı olmasıdır. Kabul ettiğiniz bu hipotez üzerine projenizi geliştirir ve gerçekleştirirsiniz.

 

YÖNTEM: Bu aşamada çalışmanızın DENEY, MODEL, ETKİNLİK, GÖZLEM, SINAMA gibi bilimsel olaylara dayalı olarak yaptığınız açıklamadır. Yani çalışmanızda kullandığınız bilimsel yöntemi veya yöntemleri açıklama kısmı burasıdır. Bu basamakta aşama aşama, tane tane çalışmanızın yöntemini açıklamak esastır. Bu bölümü okuyan kişi aşamaları tek tek okuduğu zaman projenizi gözünün önünde canlandırabilmesi esastır.

 

BULGULAR: Projenizin yöntemini üst kısımda açıkladınız. İşte bu yönteme istinaden projenizden elde ettiğiniz salt verileri yani grafik, tablo, ölçüm sonucu, % analizi, frekans analizi gibi olguları bu bölümde belirtiniz.  Bu bölümde fazla yoruma girmeden ve sade grafiklerle çalışmanızın yöntemsel verilerini paylaşınız.

 

SONUÇ VE TARTIŞMA: Bu bölümde yönteminize ya da yöntemlerinize dayalı olarak elde ettiğiniz verilerinizi GRAFİK, TABLO, ÖLÇÜM SONUCU, %ANALİZİ, FREKANS ANALİZLERİNİ cümlelerle ve aralarında bağlantı kurarak birbirine bağlayınız. Bu bölümde herhangi bir yorum ve değerlendirme yapmayınız. 

ÖNERİLER: Bu bölümde ise çalışmanız ve sonucu hakkında yorum yaparak çalışmanızın tartışmaya açık kısımlarına (bu çalışma şu şekilde de yapılarak geliştirilebilir gibi) değinebilirsiniz. Ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası arena içinde çalışmanızla ilgili yapılabilecekleri, önerilerinizi sıralayarak çalışmanızın ilerde ne tür çalışmalara temel oluşturabileceğine vurgu yapabilirsiniz.

KAYNAKÇA: Bu bölümde çalışmanızda kullandığınız kaynakçalara kurallara uygun bir şekilde yer verebilirsiniz.

  
120209 kez okundu

Yorumlar

     12/02/2019 18:57

Teşekkürler
Misafir -

proje odevi     02/03/2017 21:31

Tesekurler
Misafir -

elinize saglik     04/01/2015 20:11

Fen sitelerini incelerken sitemize denkgeldim.ayrica tamda proje yapım asamalarinin olduğu sayfayı gordum.bu sade anlatım cok işimize yaradı.tesekkurler.acaba bu aşamalar 4007 kodlrada gcerli mi?
Misafir -

kiymetli meslektasim     27/12/2014 11:43

Kıymet meslektasim, projelere olan bu ilgin zaten belliydi.2006 Ankara finalinde beraberdik.projelerini anlatırken bile heyecanlanan ve yaşayan meslektasim seninle gurur duyuyorum.cok selammlar.
Misafir -

erzurumdan selamlar     27/12/2014 11:55

Sayın hocam daha önce ozelden size yazmıştık.4006 ile ilgili aşamalari aciklamaniz icin.bu yazı bizi cok sevindirdi.cok saolun.
Misafir -

tesekkurler     27/12/2014 11:04

Saygıdeğer hocam.sayfamızda ozellikle proje ve olimpiyatların yer almasına sevindim.cunku bir cok site sadece günlük ve yillik plan vermek amacıyla hazırlanmış.cikarsiz, gercek bir fen sitesi kurduğunuz icin tesekkur ederim.
Misafir -

cook tesekkurler     26/12/2014 20:59

Sayın hocam uzun zamandır sitenizi takip etmekteyim. Bizlerde bu yıl 4006 ya basvurmustuk.bu aydınlatıcı yazı icin cok tesekkurler.
Misafir -

Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam100
Toplam Ziyaret262191
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.