Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
3 YAŞ VE ÜZERİ ÇOCUKLARLA DENEY YAPMA

3 YAŞ VE ÜZERİ ÇOCUKLARLA DENEY YAPMA

 

3 yaş ve üzeri çocuklarda deney yapma merakı üst seviyededir. Özellikle merak duygusu, bir şey yapabilme ve kontrolün elinde olması nedeniyle çocuklara büyük bir mutluluk verir. Bu çağlarda çocukların merak duygusu desteklenirse özgüveni yerinde olan bir nesil yetişir. Çocuklarda merak duygusu var olması gereken bir duygudur ancak deney esnasında uyulması gereken kurallar tam olarak çocuğa anlatılmalıdır. Keskin aletlerle oynamama, ateş ve elektrikten uzak durma gibi…

Özellikle mutfakta basit malzemelerden birçok deney yapılabilir. Böylece hem birlikte vakit geçirmek hem de bilimi sevdirmek adına çocuklarımız olumlu yönde motive edilir. Çocuğun bir büyükle birlikte çalışma yapması, hafızasında unutulmayacak bir yer edinmesine neden olur. Hele bir de çocuğumuza beyaz önlük veya mutfak önlüğü takarsak işin ciddiyetini daha iyi anlamış olurlar. Ciddiyet göstererek yapılan deneyler çocuklar için tadından yenmez. Ayrıca deney sürecini fotoğraflamak ve ileride ailecek biriktirilen bu anıları tazelemek onları daha çok mutlu eder.

Deney yapmanın: kendi başına fikir yürütme, karar verme mekanizmasının işlerlik kazanması, bir işi yaparken başarısız bile olsa buna alışması (çünkü her deneyin sonucu çıkacak diye bir kural yoktur) süreci ve deney anını olumlu yönetme, beyin fırtınası yapma, işbirliğiyle çalışma gibi sayılamayacak kadar çok faydası vardır.

Burada birkaç deneyi sizlere tanıtalım.

  1. 1.      Deney: 2 adet balon, 1 adet mum, kibrit, biraz su.

 Birinci balonumuzu şişirip yanan muma tutacağız ve balon patlayacak. Çocuğumuzun korkmaması için önceden sonucu tahmin etmesini isteyebiliriz. 2. balona az su koyup şişiriyoruz ve ağzını bağlayıp yanan muma tutuyoruz. Balon patlamayacak. Çünkü balon üzerine aldığı ısıyı içindeki suya geçirdiği için patlamaz. Böylece “yanmayan balon” deneyimiz gerçekleşmiş olur.

  1. 2.      Deney: 1 adet su bardağı veya kavanoz, biraz bulaşık deterjanı, biraz su, biraz

sirke, biraz yağ.

Bu malzemeleri boş bardağa (kavanoza) yavaş yavaş ekleyeceğiz. Önce bulaşık deterjanını sonra suyu, ardından sirkeyi ve en son yağı koyunuz. Bardakta  (kavanozda) katmanlar oluşacaktır.

 Not: Kavanozda (bardakta) su, bulaşık deterjanı üzerine döküldüğü zaman köpürme gerçekleşebilir. Bu nedenle su bardağın ya da kavanozun iç duvarından yavaş yavaş süzdürülerek dökülmelidir.

Bilim dolu günler sizlerle olsun…

 

 

  
3078 kez okundu

Yorumlar

Bol deneyli günler     26/10/2017 21:17

Harikasınız hocam sizin sayenizde daha aydınlık bi geleceğe...
Misafir -

Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam89
Toplam Ziyaret262180
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.