Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
ÇOCUĞUM İÇİN NELER YAPABİLİRİM? 2. BÖLÜM (2/3)

ÇOCUĞUM İÇİN NELER YAPABİLİRİM? 2. BÖLÜM (2/3)

 

2. BÖLÜM

a.) Zekâ: Kalıtsal özelliklerden ve çevresel faktörlerden etkilenen zekâ düzeyi, çocuğumuzun başarısı için yan faktörlerden biridir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla zekânın özellikle genetik etkenlerden geldiği ve çevresel faktörlerle de bunun genişletildiği ortaya çıkmıştır. İyi bir zekâ düzeyinin başarıda etkisi yadsınamaz ancak yapılan çalışmalarda görülmüştür ki zekâdan daha da önemlisi düzenli çalışma alışkanlığıdır. Düzenli ve planlı çalışma her zaman genel geçer etkiye sahiptir.

 

b.) Kararlı Ve Hedefe Kilitlenmiş Olarak Hareket Etme: Daha öncede belirttiğimiz gibi aile ve çocuğun eğitim öğretim hayatı boyunca ya da hayat boyu sosyal yaşantısında da kararlı bir tutum sergilemesi önemlidir. Ebeveynlerinde çocuk hayatını şekillendirme de kararlı tutumu çocuğun hayata bakış açısı bakımından model oluşturacak etkiye sahiptir. Bazı kararları alırken çocuğumuza bu süreci çok yönlü olarak anlatmak ve karar sürecine onu da dâhil etmek son derece yararlı bir alışkanlıktır. Küçük yaşlardan itibaren çocuğa farklı hedefleri anlatmak ve bu hedefler doğrultusunda neler yapacağı konusunda ona rehberlik etmek çocuğumuzu hayata hazırlar.

 

c.) Disiplin Bir Yaşantı Ve Öğrenme Süreci Oluşturmak: Küçük yaşlardan itibaren çocuğumuza belli görev ve sorumlulukları vermek onda disiplin ve görev anlayışı oluşturacaktır. Bu sorumluluklar: odasını toplama, sofra kurma ve sofrayı toplamaya yardımcı olma, evdeki evcil hayvanı (balık, su kaplumbağası v.b.) besleme, kalorifer peteklerindeki su haznelerine su doldurma, sürahiyi doldurma v.b. şeklinde olabilir. Ayrıca yine küçük yaşlardan itibaren çocuğumuza düzenli ders çalışma alışkanlığı yerleştirmek ve düzenli olduğu zaman başka özel işlerine, dinlenmeye, eğlenmeye de zamanı kaldığını fark ettirmek, onda motive edici etki yapar. Bu disipliner alışkanlıklar ilerleyen sınıf düzeylerinde ve çocuğumuz büyüdüğünde oldukça yararlı olacaktır.

 

d.) Düzenli Kitap, Dergi, Hikâye, Makale Okuma: Çocuğumuza okuma alışkanlığı kazandırmaya başlamadan önce çocuğumuzun hangi tarz kitapları okumaktan zevk aldığını tespit etmemiz gerekir. Eğer bir çocuk çizgi roman okumayı seviyorsa, içerisindeki görseller ve macera ruhu çocuğu etkiliyorsa çocuk çizgi romanlarla okumaya başlayabilir. Eğer çocuğumuz macera kitaplarını seviyorsa Jules Verne’in eserlerini okuyabilir. Çocuğumuzun hem Türk hem de dünya edebiyatını okuması oldukça önemlidir. Çünkü hem edebi hem de bilimsel kültür birikimi artmış olur. Yine yaş grubuna göre aylık düzenli yayınlanan çocuk dergileri takip edilebilir. Bu dergilerin yanında verilen eklerle çeşitli oyunlar oynanabilir. Özellikle küçük yaşlarda ne kadar farklı etkenlerle karşılaşırsa çocuğumuzun beynindeki sinir hücreleri o kadar dallanma yapar. Bu durum ise çocuğumuzun düşünme hızını, algı hızını, kavrama hızını arttıracaktır.

 

e.)Sosyal Çevre Ve Düzenli Spor Alışkanlığı: Çocuğumuzun içinde bulunduğu akran grubu çok önemlidir. İlerleyen yaşlarda özellikle akranlardan -aileye göre- daha fazla etkilenme görülebilir. Bu nedenle çocuğumuzun kimlerle arkadaşlık ettiğini bilmemiz son derece önemlidir. Yine sağlıklı bir vücut için düzenli spor yapması ve bedensel aktivite yapması çok önemlidir. Ayrıca bu tip sporsal etkinlikler çocuğa farklı bir çevre oluşturma ve farklı farklı insanları tanıma, onlarla iletişim kurma açısından da önem arz eder. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun hangi spor dalına ilgili olduğuna çocukla birlikte ailenin karar vermesidir. Sürekli spor dalını değiştiren çocuklar her branştan azar azar tattığı için belli bir branşta ilerleyememektedir.

 

f.)Sanatsal Çalışmalar, Bilimsel Gezi Ve Ziyaretler: Günümüzde öğrenciler için okullardan, halk eğitim merkezlerinden, belediyelerden duyurulan birçok sanatsal aktivite vardır. Öğrencimiz ilgi duyduğu bir sanatsal aktivite de bulunursa üst sınıf kademelerinde stresini atacağı bir sanatla uğraşabilir. Örneğin sık sık resim, şiir, kompozisyon çalışmaları, okulun sergileri ve il bazında sergiler gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalara ürün hazırlarsa ve aile de bu konuda desteklerse çocuğumuz ürün ortaya çıkarmanın, başarılı olmanın, onure edilmenin hazzını yaşar. Özellikle küçük yaş gruplarında bu hazların doyurulması ilerleyen yıllar içinde çok önemlidir. Yine okullarda sık sık bilim sergileri, bilim şenlikleri ve bilim festivalleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda görev almaları ya da oraları ziyaret etmeleri onların ufuklarını açar. Gördükleri farklı proje çalışmalarından esinlenip kendileri olaya başka bir bakış açısıyla yaklaşabilir. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki üniversiteler ziyaret edilebilir. Birçok üniversite bünyesinde müzeler, sergi alanları, teknoloji alanları mevcuttur. Buralara geziler, ziyaretler yapılabilir. Bu tip aktivitelerde tanıştıkları bilim insanlarıyla, öğretmenlerle, öğrencilerle farklı bir bilimsel kültür ortamı oluşur. İleriye dönük onları model alabilir.

 

 

Yazımız 3. ve son bölümle devam edecektir…

  
973 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam99
Toplam Ziyaret262190
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.