Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
UZAKTAN EĞİTİMDE ÖĞRETMEN OLMAK

UZAKTAN EĞİTİMDE ÖĞRETMEN OLMAK

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgını ülkemizi ve eğitim sistemini de etkilemiştir. 13 Mart 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim sistemine geçmesiyle birlikte öğretmenler çok hızlı bir şekilde duruma adapte olmuş ve çok kısa bir sürede öğrencileriyle uzaktan eğitime başlamışlardır. Bu kısa sürede bilgisayar, grafik tablet, yazıcı vb. elemanları temin etmişlerdir. Bu süreçte öğretmenlerimiz web 2.0 araçlarını da kullanmaya başlamış veya kullanımını geliştirmişlerdir. Öğrencilerine ulaşmak için farklı farklı birçok yol deneyen öğretmenlerimiz eğitim için büyük fedakârlıklar yapmışlardır. Bazı meslektaşlarımız buzdolapı kapağına yazarak bazıları ise mutfak dolap kapaklarına yazarak ders anlatmış ve bir şekilde öğrencilerine ulaşmayı başarmışlardır. Uzaktan eğitim sürecinde yaşları büyük olup emeklilik arefesinde olmasına rağmen web 2.0 araçlarını kullanan, bilgisayarda öğrencileriyle harika iletişim kuran Cengiz KÖPRÜLÜ gibi meslektaşlarımızı da tanıma fırsatı bulduk. Bu durum öğretmenliğin hangi yaşta olursa olsun kalp işi olduğunu, fedekarlık olduğunu, ilmek ilmek eğitim aşkıyla yanmak olduğunu bizlere göstermiştir.

Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin gerek sosyal medya üzerinden gerekse farklı mesajlaşma gruplarından iletişim halinde olmalarıyla bilgi, yöntem, teknik, strateji alışverişinde bulunmaları sayesinde çok hızlı bir etkileşim gerçekleşmiştir.

Bu yazımızda bizler de uzaktan eğitim konusunda bazı noktalara değinmek istedik.

  1. Öğrencilere gözlem yapma görevleri verme: Öğrencilerimizin bu süreçte -özellikle uygulamaya dönük konularda- gözlem yapmaları sağlanmıştır. Ay’ın evreleri, kar yağışı, mutfakta annemizin yemek yapması, su kaynaması gibi…,

  1. Uygulama: Öğrencilerimiz uygun etkinliklerde evde uygulama yapabilirler. Örneğin, Ay’ın evrelerini bir model üzerinde gösterebilirler ya da oyuncak arabalarını evde cam veya laminat parke üzerinde ve halı üzerinde sürerek sürtünme kuvveti ile ilgili fikir yürütebilirler.

  1. Sunum yapma: Öğrencilere 5’er dakika süre verilip önceden hazırladıkları sunumu sergileme imkânı sağlanabilir. Böylece hem sunu hazırlama becerileri hem de konuşma becerileri gelişecektir.

  1. Hikâye üzerinden kazanımları verme: Bazı kazanımlara uygun hikâyeleri okuma görevi vererek bu hikâyeden kazanımlara ulaşma sağlanabilir. Örneğin, küresel iklim değişikliği, çevre kirliliği, buzulların erimesi üzerine çok güzel hikâyeler bulunmaktadır.

  1. Öğrenci küme- grup çalışması: Öğrencilerimizi daha iyi kavrayacakları ve daha iyi iletişim halinde olacakları küçük gruplara ayırarak çalışma grupları oluşturulabilir.

  1. Münazara: Öğrenciler arasında belli kurallara dayalı olacak şekilde moderatörlüğünü kendimizin üstlendiği çeşitli münazaralar yaptırılabilir. Örneğin: İnsanoğlu çevreyi kirletiyor mu koruyor mu? Yapay zekâ faydalı mı zararlı mı? Uzayda yaşam var mı yok mu?

  1. Etkin mesajlaşma: Öğrencilerle veya velilerle derslerin ne zaman yapılacağı, ev ödevi olarak ne verildiği, bireysel ödevlerin veli tarafından kontrol edilip edilmediği, bazı derslerin ödevlerinde çekilen video ve ses kayıtlarının geri dönüt verilmesi gibi birçok konuda etkili iletişim kurulabilir.

  1. Kısa animasyon videoları: Derslerin kazanımları ile ilgili internette yer alan kısa videolar önceden hazır hale getirildiği takdirde kazanımları öğrencilere vermek için izletilebilir.

  1. Denetleme: Ders anında öğrenciye anlık söz verme, kamera açtırma, ödevini kameradan göstermesini isteme gibi çalışmalar, dersi dinamik tutma adına oldukça faydalı olacaktır. Bu durum dersi tek yönlü işleme halinden çıkarıp etkileşimli işleme haline sokacaktır.

  1. Etkileşimli sunular: Öğrencilerin de üzerine yazabildiği, işaretleyebildiği etkileşimli sunularla öğrencinin de derse aktif katılımı sağlanabilir.

  1. Biraz da eğlence: Özellikle küçük yaş grupları uzaktan eğitimde daha fazla sıkılmaktadır. Bu nedenle öğrencilerimize karikatürler, fıkralar, çizgi film klipleri, deney videoları izletebiliriz. Bazı özlü sözler üzerinden de karşılıklı konuşma ile onları derse aktif katmayı başarabiliriz.

  1. Araştırma konusu: Öğrencilerin yaş gruplarına göre araştırma konuları verilebilir. Örneğin,  Antarktika, Mısır Piramitleri, İnkalar, Mayalar, Balinalar, Yapay Zeka, Nevşehir tarafında keşfedilen 52 katlı yer altı şehri, Mars’ta su bulunması, Göbeklitepe, Aziz Sancar gibi ilgi çekici, araştırırken öğretici ve zevk alıcı konular araştırılabilir.

  1. Bilim temalı hikâye anlatıcıları takip: İnternet üzerinde bilimsel konuları işleyen, sağlam kaynakçalarla konu örgüsü yapan, atıflarını bilimsel temellere dayandıran ve birde içeriğinde grafik, animasyon, kısa film kullanan youtuberları takip etmeleri tavsiye edilebilir.

  1. Öğrencilere sanal çalışmalar: Gerçek robotik kodlama çalışmaları, çizgi film yapma siteleri, şehirleri gezme siteleri, sanal deney yapma siteleri, sanal müze gezileri gibi çok donanımlı hazırlanmış bu sanal çalışmalarla öğrencilerin becerileri geliştirilebilir.

Bu çalışmalar öğretmenlerimizin iş yükünü bir hayli artırıcı ve çok çok zaman alıcı çalışmalardır. Öğretmenlik mesleği uzaktan eğitimde olduğu gibi 30 dakikalık bir ders süresinden çok daha fazla zamanlama alan bir meslektir. Çünkü her dersin öncesi belki bir gün önceden hazırlanması ve sonrası vardır. Bir deney yapmak için deney öncesi 5 saat uğraşan önce kendi deneyen ve online eğitimde 20 dk da bunu sergileyen meslektaşlarım vardır.

Kısacası öğretmenlerimizin fedakârlıkları dün olduğu gibi bugün de çocuklarımız içindir.

  
627 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam73
Toplam Ziyaret253311
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.